Runas gladtysk med gladgjeng!

Gladtysken går som en drøm! Men så har jeg også en gladgjeng med på kurs. De snakker, ler og får fram det beste i hverandre.

Gleden over den mestringen jeg selv føler ved å snakke tysk er en av grunnene til at jeg tilbyr kurs. Vinklingen var klar fra dag en. Her skal vi snakke og ha det moro med språket, og ha det moro sammen. Grammatikken skyver vi til side. Og med det som utgangspunkt går praten veldig fint.

En kurskveld varer i tre timer. Jeg deler opp kvelden i fire. Vi har litt teori og øvelser med gloser som jeg legger opp til, vi har en internettseanse hvor poenget er å lytte til en kort samtale og se hva vi forstår, del tre er å snakke rundt bilder eller kart, og del fire er kaffepause. Det er også viktig!

Hei og ha det

Jeg tenker enkelt. Hvilke ord og uttrykk trenger man for å føre en enkel samtale? Noe er grunnleggende og funker fint på mye. Vi presenterer oss selv og andre, snakker om interesser, jobb, og ferie. Vi går på kafé, drikker svart kaffe og spiser kake, også er vi høflige og sier hei og ha det på ulike måter. Å kaste seg ut i samtalen er viktig! Og det gjør denne gjengen med den største selvfølgelighet. Og på sidelinja står resten av kurset og heier!

Per Ciljan er med!

Jeg følger med på nordmenn som spiller fotball i Tyskland. Jeg har funnet min gladtysker! Kursets internettdel heter ganske enkelt «Dagens Per Ciljan». Det er mange fine intervju på nettet med denne gladtrønderen. Poenget er å få fram at det er viktig å hive seg ut i samtalen. Ha trua, snakke med hevet stemme og hodet på topp – og sette på glimtet i øyet. Per Ciljan inspirerer!

Definisjonen er klar

Jeg starter hver kurskveld med en liten kikk på min egen definisjon av gladtysk. Så sant det er muntlig dagligtaletysk du vil lære, så kommer du langt med dette.

  • Å si det som faller deg inn – å tørre!
  • Å ikke ha en plan før du sier noe – snakk i vei!
  • Å ”fortyske” norsken hvis det høres tysk ut. Bare prøv!
  • Ikke tenke grammatikk – who cares?
  • Å ha noen grunnleggende basiskunnskaper.
  • Å være høflig slik at det passer inn med den tyske kulturen.
  • Å snakke med hevet hodet og glimt i øyet.
  • Just do it!

Denne herlige gladtyskgjengen er fra venstre Bjørn Lundberget, Ingrid Kristine Neby, Leif Lorentsen, Åsa Ahlqvist, Ingunn Heien Solberg, Jan Aage Røtnes og meg selv Runa.

Just do it! Funker fint på tysk det og.