Es ist viel los!

I mai har jeg hatt gladtysk for reiselivsbransjen i Engerdal. Kursopplegget ble tilpasset en reiselivshverdag. Kartet ble flittig brukt!

På plass i kursrommet var turistkontoret, spisesteder, en mat-og sportsbutikk, overnattingssteder og aktivitetsbedrifter. Etter hvert som vi hadde varmet opp tysken med grunnleggende ord og uttrykk, hadde vi fokuset på reiselivshverdagen i kommunen. Hva er det turistene vil ha svar på? Hva sier vi da?

Grunnleggenede ord og uttrykk

Es ist vil los! Det er mye som skjer!  Og det er jo det i reiselivs-Norge. Men det første som kvalitetssikres på Runas gladtysk er å hilse og ta avskjed, spørre hvordan det står til, ønske en fin dag, og si «takk det samme». Hva vi heter, gjør og liker, hva vi sier når vi bestiller en kaffe og en brus, en pizza og en 3-retter er også sentrale temaer. Dette, med mer, er setninger vi øver inn og repeterer. Repetisjon skjer hver kurskveld i form av en quiz. Å være høflig, det vil si å bruke Sie, er noe vi har fokus på. For å sette litt ekstra trykk på dette har jeg en øvelse jeg kaller Frau Merkel!

Fra fiskekort til reinsdyr

I en reiselivshverdag er det mange spørsmål som kommer både to og ti ganger om dagen. I Engerdal går det mye i fiskekort og fiskevann, i overnattingssteder, vandreturer, turer med MS Fæmund II, reinsdyr og nasjonalparkene. Dette trener vi på i rene turistinfo-settinger. Å bruke Engerdalskartet er et fint hjelpemiddel. Det er så mye enklere å forklare noe når du kan peke på et kart. Og da må du også vite hvordan du forklarer veien fra for eksempel Engerdal sentrum og til Elgå.

Klare for de tyske turistene!

Selvfølgelig må det trenes på ord og uttrykk som beskriver Engerdal. Ei elv, et fjell, ei grend, ei bygd, en fjelltur, et utsiktspunkt, sykkelutleie, fiskekort, Norges tredje største innsjø. Og så videre! Etter seks kurskvelder var kursdeltakerne riktig så flinke. Nesten synd det var slutt! Men dette var bare oppvarmingen. Nå kommer turistene, og da er det bare å trene videre.

Guten Tag, was kann ich für Sie tun?

Der See Femunden ist der dritt grösste in Norwegen.

Die Rentiere sehen Sie auf der Strecke zwischen Femundsenden und der Ortschaft Elgå.

Die Wanderung zum  Aussichtspunkt Galtåsknappen ist sehr Familienfreundlich.

Aber sicher können Sie in unserer Region prima angeln! 900 Gewässer auf einem Angelschein!

Einen schönen Tag!

Danke gleichfalls!

Det blir mer kurs i Engerdal. Og gjerne andre steder. Jeg tilpasser og skreddersyr temaer til deltakerne og hva de trenger i sin hverdag.

Gladtysk i juni

I juni tilbyr jeg fire kurskvelder i Trysil. Start 13. juni.

Gladtysk med sommervri! Mer info og påmelding 

Bilder:
Kursdeltakere var Monica Bye Spånberg og Jonas Johnsgård fra Johnsgård Turistsenter, Gjertrud Eggen fra Galten gård, Gro Gløtvold fra Gløtvold handel, Anne Jarulf fra Anne på Landet café og galleri, Trine-Lise Bjørnebye fra Kraggbua tretopphytte og Mia Faldmo fra Destinasjon Femund Engerdal.

Foto Per Becker, Østlendingen